Forberedelse

En god forberedelse er vigtigt for at have det nødvendige overskud i undervisningen! Overskud kan i visse undervisnings situationer betyde alt! At vise overskud (eller blot at foregive at man har overskud) kan være det der gør at undervisningen lykkes!

Inden skolestart:

  • Årets gang: Det er altid en fordel inden skoleåret starter at se skolens kalender igennem og få et overblik over hvad året bringer! Jeg har samlet nogle gode råd om hvad man skal være opmærksom på mht. skoleårets planlægning!
  • Timeoversigt: Det er vigtigt at vide hvor mange lektioner man har til emner. Oftest vil det nemlig være en fordel at afslutte et emne op til en ferie! Til at overskue året og de enkelte fags lektioner har jeg lavet en timeoversigt man kan benytte sig af!
  • Placer større opgaver: Det kan ligeledes være rart at få placeret større afleverings-opgaver samt koordineret tværfagligt arbejde i denne tid! Specielt mht. afleverings opgaver så skal de jo rettes og her kan det være en fordel for en selv at få dem spredt så de ikke klumper sammen i de samme uger! Herefter kan man for hvert fag lægge emnerne ud over ugerne og lave en grov plan for hvert fag! Til dette har jeg lavet en lektionsplan!
  • Årsplaner: Før skolereformen var der oftest kun krav om en årsplan som kunne være meget forskellig fra skole til skole! Årsplanen kunne også bestå af en lektionsplan hvor man mere detaljeret kunne se hvilke emner man skulle have og hvad der skulle læses og laves! I dag går alt snak med undervisningsplaner som er en udvidet udgave af den mere overordnede lektionsplan & årsplan! Hvad enten det er årsplaner, Lektionsplaner eller undervisningsplaner vil det nok som altid være meget få mennesker der læser dem (siger min erfaring mig men jeg kan jo selvfølgelig have været uheldig). Det er et lovkrav og elever & forældre burde være meget interesserede i dem - men faktum er at man primært skal gøre det for sin egen skyld! Vend dem derfor til din fordel og brug det til et redskab til at blive bedre & gøre forløbene skarpere! Læs mere om årsplaner!

Hverdags forberedelsen

Hvis man har fået styr på et meste inden skolestart eller i starten ihvertfald frem til Efteråret så bliver hverdags forberedelsen lidt nemmere! Som regel er det nemlig de små fag der kræver en masse tid (siger min erfaring mig).
Her er nogle gode ideer til forberedelsen i hverdagen:

  • Prøv at undgå sjat kopiering til lektionerne - det er tidskrævende og kopimaskinerne er ofte optaget eller i stykker. Saml kopierne i kompendier med f.eks. Adobe Acrobat Professional så der er kopier til nogle uger! Det bliver så også nemmere for eleverne at holde styr på dem!
  • Man vil opleve at nogle elever er færdige med en opgave når flertallet blot er halvt færdig! Hav da altid noget ekstra til dem som er hurtig færdig. Det kan ligeledes være, at man selv er færdig med sin dagsorden/program før tid og har brug for noget til at fylde tiden ud! Det kan f.eks. være et opgave kompendie, en større opgave eller andet!
  • Find inspiration i gamle undervisningsbøger og gratis materiale på nettet, skolekom eller måske Danmarks Pædagogiske Bibliotek som har en stor samling af undervisningsmateriale. Man skal selvfølgelig være opmærksom på copyright reglerne hvor man max må kopiere 20 sider fra en bog!
  • Gammelt undervisnings materiale kan få nyt liv på det flotte smartboard med dette Smartboard Notebook tip. Man scanner først materialet til pdf, hvorefter det kan oversættes/printes til Notebook programmet!
  • Det kan være tidskrævende at sætte et forløb op i Smartboard Notebook softwaret - specielt hvis man skal opfinde den dybe tallerken hver gang! Der findes mange steder hvor lærere deler forløb og et af de første steder at besøge må være hos dem der laver Smartboards nemlig Smarttech.

Efter et skoleår:

En rigtig god ide er at få noteret lidt om de emner man har haft i de forskellige fag! Efter sommerferien har man glemt dele af det man havde og eleverne har sikkert glemt en masse! Når så eleverne siger at de aldrig har haft om det før så kan man henvise til noterne! Det er også vigtigt at vide hvad man lavede sidste gang hvis man vil lægge en spiralformet faglig udvikling (altså hvor der hvert år bygges mere viden på et emne)

Redskaber:

Her er samlet nogle redskaber til at gøre visse ting nemmere i forberedelsen:

  • Adobe Acrobat Professional: et program til at scanne, klippe, tekst genkende og kombinere pdf dokumenter! Yderst vigtigt program hvis man ikke ønsker at drukne i kopier!
  • Lektionsplan: Et word dokument til at skabe overblik i lektioner, emner og lektier. Er god til fag med få timer om ugen men med højt fagligt indhold f.eks. biologi, fysik osv.
  • Timeoversigt: Et excel dokument hvor man kan overskue hele året på en gang i antal lektioner! Dette er vigtigt i planlægningen af emner i undervisningen!
  • Gruppe generator: TROELS GANNERUP CHRISTENSEN har lavet et lille program der gør det nemt at lave tilfældige grupper. I programmet kan man også specificere hvilke elever som ikke må være i gruppe sammen af forskellige årsager. Den er god til en hurtig gruppe dannelse eller til bordplaner.
  • Prøve template: Et excel dokument der automatisk giver karakter udfra antal point i en prøve!